Moringa

Moringa, is afkomstig van de moringaboom (Moringa oleifera). MoringaDeze boom komt oorspronkelijk uit India waar het rondom het Himalaya gebergte groeit. Moringa kan worden gegeten vanwege de hoge voedingswaarden die het product heeft. Naast de consumptie, kan het ook gebruikt worden voor andere doeleinden.

Moringapoeder & capsules

Het moringapoeder is makkelijk aan je maaltijd toe te voegen. Zo kun je het bijvoorbeeld verwerken in een salade, door een dressing mengen, toevoegen aan een yoghurt met muesli of over een warme maaltijd uitstrooien. Je kunt er ook voor kiezen om moringa in te nemen door middel van een capsule. Een ander alternatief is het kopen van theezakjes die moringa bevatten.

Bestellen

* Moringa poeder
* Moringa tabletten
* Moringa capsules
* Moringa olie
* Moringa zakjes

Moringaolie

Moringaolie wordt gemaakt door de zaden van de vruchten te persen.

 • Verzorging van huid en haar
  De olie is goed te gebruiken om je haar schoon te maken. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om de hoofdhuid te reinigen. De olie dient in nat haar te worden gemasseerd en daarna spoel je het goed uit.
 • Massageolie
  Het voordeel van moringaolie is dat deze zeer makkelijk te smeren is. Het is hierdoor goed te gebruiken voor massages.
 • Koken
  Waar olijfolie vaak wordt gebruikt in de keuken, zou je ook moringaolie kunnen gebruiken. Deze olie is namelijk vergelijkbaar met olijfolie, geel van kleur en een nootachtige smaak. Moringaolie is te gebruiken om vlees in te bakken/braden, maar je kunt het ook in gerechten verwerken (bijvoorbeeld in een maaltijdsalade).
 • Bewaartip
  Zorg dat de olie op kamertemperatuur bewaard wordt. Dit voorkomt dat de belangrijke vetzuren in de moringaolie niet stollen/kristalliseren. Mocht de olie per ongeluk toch in de koelkast worden bewaard, laat hem dan langzaam opwarmen. Dit kan in een pan met warm water of door het onder de warme kraan te houden. Zichtbaar wordt dan dat de olie weer de oorspronkelijke vorm aanneemt.

Toepassingen van moringa

 • Waterzuivering
  De zaden die van de moringa boom afkomen, bevatten magnetische deeltjes die heel krachtig zijn. Als je de moringazaden in een bak met vervuild water gooit, zullen de de meeste bacteriën, die in het water zitten, worden aangetrokken door de magnetische deeltjes. Op deze manier heb je 2 positieve effecten: een eenvoudige en goedkope manier om water te zuiveren en daarnaast worden de schadelijke bacteriën in het water zoveel mogelijk teruggebracht.
 • Bemesting
  Er zijn boeren die moringa gebruiken om hun land te bemesten. Hierdoor kan de opbrengst van de oogst worden uitgebreid.
 • Cosmetisch
  In de Westerse wereld wordt moringaolie vooral gebruikt als cosmetisch middel voor haar en huid.

Moringa Boom

Een andere naam die de moringa boom ook wel krijgt is het Medicijnkastje van moeder natuur of de Miracle Tree. Dit heeft te maken met het feit dat alle onderdelen van de boom worden gebruikt (voedsel en/of medicijn). De boom kan in zijn eerste levensjaar ongeveer 2,5 – 3 meter hoog worden. Daarnaast bereikt het een uiterlijke hoogte van ongeveer 10-11 meter. De boom kan in een kort tijdsbestek enorm groeien. Het bijzondere aan de boom is dat het kan groeien op een bodem die nauwelijks voedingsstoffen bevat. Dit maakt dat het kan worden ingezet in de strijd tegen klimaatverandering en woestijnvorming. De vruchten en de bladeren die de boom produceert, kunnen meteen gebruikt worden.

Bladeren
De bladeren van de moringa boom vormen het voedzaamste deel. De bladeren bezitten een hoog ijzergehalte.  In India worden de bladeren gebruikt om oogziektes te voorkomen en te behandelen.

Hout & schors
Het hout van de boom wordt gebruikt om papier te maken. Het schors dat de boom bevat wordt gebruikt om touw van te maken.

Lees meer over:
* hennepzaad
* walnoten
* lucuma
* bijenpollen