Hazelnoten

Hazelnoten zijn afkomstig van de hazelaar. Deze kent vele variaties binnen zijn soort en komt voor als boom of struik. Om veel hazelnoten te produceren heeft de hazelaar een kalkrijke en vochtige bodem nodig. Het bezit zowel mannelijke als vrouwelijke bloeiwijzen. Wanneer beide bloeiwijzen contact maken, zal na verloop van tijd een vrucht ontstaan (hazelnoot).

Hoe bewaar je hazelnoten? hazelnoten

Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat er geen lucht bij de noten kan komen. Als dit wel gebeurt, verdwijnt de smaak en kan schimmelvorming ontstaan. Bewaar niet geroosterde hazelnoten in de koelkast. Door dit te doen kun je ze ongeveer 3-4 maanden bewaren, wanneer je ze invriest is de bewaarperiode ongeveer een jaar. Bewaar de noten in de koelkast luchtvrij zodat ze andere smaken in de koelkast niet kunnen absorberen. Indien de hazelnoten geroosterd zijn, blijven ze ongeveer 3-4 weken goed op smaak. Na deze periode zal de smaak langzaam verminderen.

Bestellen

* Hazelnootrepen
* Hazelnootolie
* Hazelnootmix
* Hazelnootmuesli
* Hazelnootkoeken
* Hazelnootpasta

Gerechten met hazelnoten

Je kunt hazelnoten in verschillende vormen eten: heel, gehakt of gemalen. Wanneer je kiest voor de gehakte vorm, is het aan te raden dit hakken vlak voor het eten te doen. Hierdoor blijft de smaak zoveel mogelijk bewaard. Hoe kun je een hazelnoot eten en in welk gerecht kun je het verwerken?

 • als gezonde snack (roosteren geeft meer smaak)
 • visgerechten
 • combineren met groenten (bijvoorbeeld spinazie of sperziebonen)
 • salade
 • ijs
 • chocola
 • hazelnootolie voor in een salade
 • gebak
 • mueslireep ( combineer dit met walnoten en hennepzaad)
 • koekje of muffin
 • rijst
 • cheesecake
 • hazelnootpasta
 • couscous

Hazelnoten roosteren in 7 stappen

Om de smaak van de noten te versterken kun je ze roosteren in de oven. Dit hoeft maar kort en licht te gebeuren en is eenvoudig te doen.
Stap 1: verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: verspreid de hazelnoten op een bakplaat. Leg de hazelnoten op bakpapier. Belangrijk is dat de noten naast elkaar liggen en niet op elkaar.
Stap 3: roer de hazelnoten na 5 minuten door elkaar. Hierdoor worden ze aan alle kanten geroosterd.
Stap 4: na 4 minuten is het tijd een hazelnoot te proeven. Als deze goed geroosterd is, kun je de bakplaat uit de oven halen. In totaal zitten de noten dus 9-10 minuten in de oven.
Stap 5: verwijder het bittere velletje dat om de hazelnoot zit. Dit doe je door de noten op een handdoek te leggen en flink te wrijven.
Stap 6: Als je dit lekker vindt, kun je zout over de hazelnoten strooien om ze op smaak te brengen.
Stap 7: Laat de noten afkoelen, neem hier ongeveer een uur de tijd voor.
Stap 8: De hazelnoten zijn klaar en kunnen geserveerd worden.

Geschiedenis van hazelnoten

Meer dan 2000 jaar geleden kwam Europa in aanraking met de hazelnoot, die geïmporteerd werd uit gebieden rondom de Zwarte zee. Er zijn verschillende Europese landen die de hazelaar al eeuwen verbouwen vanwege de hazelnootproductie. Dit zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije. De hazelaar was voor de mens om verschillende redenen belangrijk. In de eerste plaats werd het hout gebruikt als bouwmateriaal. Het hout is namelijk flexibel en dus handig in gebruik. Men maakte er muren en daken van en hekwerken om het vee bij elkaar te houden. Er werd ook houtskool van gemaakt. Later ontstond de interesse om hazelnoten te eten. Het is namelijk een voedzaam product!

Turkije en hazelnoten

Er zijn slechts een aantal regio’s in de wereld waar hazelnoten worden geproduceerd. Dit betreft kustgebieden in Spanje, Italië, Washington en  het noordwesten van Amerika. De belangrijkste regio voor de productie van hazelnoten is Turkije. Dit land neemt zo’n 65 tot 70 procent van de wereldwijde productie op zich. Langs de kust groeien hazelnootstruiken die meerdere stammen bevatten. Vaak is er sprake van wildgroei en heeft de natuur zijn werk gedaan. Steeds vaker nemen Turken het heft zelf in handen en creëren ze boomgaarden voor een optimale productie. Door het rotsachtige gebied is het lastig om mooie en strakke boomgaarden te maken. De hazelnoten worden handmatig geplukt, dit in tegenstelling tot de andere regio’s waar het veelal machinaal gebeurd.

Lees meer over:
* lucuma
* lijnzaad
* moringa
* bijenpollen